Piw typu Russian Imperial Stout można na naszym kochanym, polskim rynku ze świecą szukać. Innymi słowy są równie często spotykane co wolność w Rosji. Dlatego postanowiliśmy przybliżyć Wam po krótce historię oraz definicję tego interesującego stylu, a także opisać modelowego RISa. Na końcu czekają nas RIS-owe smaczki w postaci ciekawych przedstawicieli owego gatunku, a na zdjęciu powyżej znajduje się obraz Tima Durninga.
Ku zaspokojeniu potrzeb Katarzyny II Wielkiej
Russian Imperial Stout to jeden z najcięższych i najmocniejszych gatunków piwa na świecie. Jego moc waha się często w okolicach 10%, co nie powinno dziwić, biorąc pod uwagę pierwszy człon nazwy. Jednak za taką a nie inną zawartością alkoholu, kryje się ciekawa historia, która rozgrywa się w 18stym wieku. Przenieśmy się do tych czasów, do Anglii, gdzie właśnie zawitała caryca Rosji Katarzyna Wielka. Podczas tej wizyty rozkochała się w angielskich stoutach i zażyczyła sobie, aby parę z nich przesłać na jej dwór. Zadania podjęli się browarnicy z Barclay Perkins, z Burton. Niestety, pierwsze warki nie przetrwały ciężkiej podróży do krainy mrozem i wódką płynącej, ku niezadowoleniu carycy. Dlatego postanowiono nieco zmienić recepturę, na przypominającą piwa typu Imperial Porter. Stąd większa moc, która zapewniła piwu odpowiednią żywotność. Nowy stout, powstały w 1781 roku, nosił nazwę Thrale’s Intire. Thrale nie był wcale krasnoludem, a poprzednim właścicielem browaru. Piwo zasmakowało dworzanom, którzy od tej pory domagali się regularnych dostaw. Tak właśnie narodził się styl RIS. Co ciekawe, pomijając zmiany w wyglądzie etykiet i butelki, RIS w tym browarze był warzony aż do 1993 roku. Na szczęście styl i tradycja warzenia trwają nadal i mają się dobrze w browarach na całym świecie.
Plakat promujący Russian Stout z browaru Barclay z 1931 roku
Co oznacza Imperial w nazwie piwa?
Używany do dzisiaj przedrostek ‘Imperial’ wcale nie wziął się od imperialistycznych zapędów Rosji. Mocny i często silnie chmielony RIS, tak bardzo wpłynął na delikatne podniebienia amerykanów, że do dziś używają oni słowa ‘Imperial’ właśnie jako synonim piwa wyjątkowo mocnego czy silnie chmielonego. Stąd pojawiają się na półkach takie gatunki, jak Imperial IPA czy Imperial Brown Ale. Czekamy na Imperial Euro Lager.
Wygląd i smak modelowego Russian Imperial Stout oraz jego odmiany
Modelowy Russian Imperial Stout powinien mieć nieprzejrzysty, czarny kolor. Zawdzięcza go głównie, dzięki zastosowaniu palonego słodu jęczmiennego. Aczkolwiek dzisiaj, wykorzystuje się niemalże wszystkie możliwe kombinacje słodowe do uwarzenia RISa. Wysycenie dwutlenkiem węgla waha się od niskiego do umiarkowanego. W smaku RIS jest bardzo intensywny, z silną goryczą, która zazwyczaj wynika z posmaku kawy i gorzkiej czekolady. Jednakże dopuszczalne są różne warianty chmielenia, od lekkiego do wyjątkowo intensywnego. Podobnie zapach, w którym mogą pojawiać się owocowe i kwiatowe estry, wraz z aromatem chmielu i często przewijającym się zapachem alkoholu. Niekiedy zdarza się aby piwo było nieco wytrawne, chociaż i tak wytrawność ta może ginąć w alkoholowym finiszu.
Russian Imperial Stout powinien idealnie pasować do wszelkiego rodzaju deserów, takich jak ciasta, lody i inne fanaberie. RIS jest piwem, który może i powinien dość długo dojrzewać. Jego smak staje się wtedy pełniejszy i wytrawniejszy. Istnieją także różne odmiany tego stouta, takie jak na przykład Angielska i Amerykańska. Ta pierwsza charakteryzuje się pełniejszą słodowością oraz obecnością estrów, zaś ta druga jest słodsza i często silnie chmielona.
RIS nie tylko na dwory
Poniżej znajdziecie jedne z ciekawszych, z różnych względów, przedstawicieli stylu Russian Imperial Stout. Wśród nich znajduje się także polski akcent. 🙂
Bolshevik Bastard Russian Imperial Stout, czyli inspiracja (?) pewnymi czerwonymi. Browar Better Bitters
fot. nickelbrook.com
Stoutnik. Świetna kreacja z browaru Longwood Brewing’s
fot. longwoodbeer.com
Nihilist Stout. Piwo w wersji mocno limitowanej z lutego bieżącego roku, na cześć i chwałę 17 roku istnienia browaru Sly Fox
fot. slyfoxbeer.com
Imperial Russian Stout z browaru Stone Brewing. Istnieje także wersja Espresso
fot. stonebrew.com
Browar Brewdog i caryca Hedwiga Wielka
fot. thebarleyblog.com
Black Blizzard z browaru Dusty Bowl. Podobno ma jakiś związek z Black Diablo i World of Beercraft
fot. dustbowlbrewing.com
RIS z browaru McAuslan dojrzewa w beczkach po Bourbonie i posiada smak waniliowego espresso
fot. mcauslan.com
Old Ra-Ra-Rasputin z browaru Northcoast Brewing, jeden z popularniejszych RISów na świecie. Never say die
fot. northcoastbrewing.com
fot. andysfruitranch.com
Laika z browaru Straight To Ale, piwo zamiast w kosmosie, leżakuje w beczkach po koniaku, Bourbonie i Bordeaux
fot. beerpulse.com
Surly z piwem Darkness i zdjęciem człowieka pijącego codziennie RISy w butelkach 750 ml
fot. craftbeertime.com
A na koniec obiecany polski akcent. Hades z browaru Olimp, z ciekawą etykietą przedstawiającą właściciela siłowni zmierzającego po zamknięciu na piwo. Recenzja tutaj.
fot. recenzjepiwa.pl
To już koniec tej części naszego przewodniczka po stylach. Kolejne w przygotowaniu. Zachęcamy do samodzielnego zagłębiania się w bogaty piwny świat i spotkania na swej drodze wielu RISów. Z piwnym pozdrowieniem!