AIPA Rye & Smoked, o tym jak piekarnia zamieniła się w browar

W miejscowości o pięknej nazwie Szkaradowo, sto lat temu stała sobie piekarnia. Niestety tak jak każdy z nas nadgryza swoimi zębami kromkę chleba, tak i ząb czasu nadgryzł biznes piekarza, sprawiając iż budynek zamienił się w ruinę. Jednakże w stojącej nieopodal chatce, mieszkał człowiek, który wiedział, że budowla o takiej historii nie może się zmarnować. I tak rozpoczyna się historia browaru Nepomucen.

A chatka to nie byle jaka, gdyż również liczy sobie około stu lat. Została zbudowana przez Nepomucena Kaczmarka, który prowadził w niej zakład krawiecki. Ponadto w Szkaradowie, stoi pomnik innego znanego Nepomucena, a mianowicie czeskiego prezbitera św. Jana Nepomucena. Posiada on wiele atrybutów, pośród których, jednym jest woda. A wszyscy wiemy czego składnikiem może być woda.

A skoro już mowa o piwie, warto by wspomnieć, kto je warzy. Sam browar należy do Piotra i Mariusza Musielaków, zaś głównym piwowarem został Jacek Domagalski. Piwo, które wpadło nam w ręce, to wędzone żytnie AIPA. Jesteśmy ciekawi, jak zgra się wędzony aromat z charakterystycznym, żytnim posmakiem.

Nepomucen-AIPA-rye-smoked

Dym i żyto

Piwo znalazło się już w szklance, gdzie cieszy oko bursztynowym kolorem, przechodzącym w jasny brąz. Piana jest niska, ale za to nie znika i tworzy trwałe zwieńczenie tafli piwa. To zaś jest mętne i nieprzejrzyste, na tyle, że bąbelki widać dopiero gdy zbliżają się do powierzchni.

AIPA Rye & Smoked jest słodkie w smaku i uzupełnione wyraźny zapach wędzonki. Słabiej czuć chmiele, które nadają piwu przede wszystkim iglastego aromatu.

Piwo w smaku jest słodkie i uzupełnione o wyraźny i przyjemny zapach płonącego drewna. Już po pierwszym łyku, czujemy się jak na ognisku. To co bardzo nam się podoba, to słodowa pełnia, które przyjemnie wypełnia profil piwa, już od początku łyku. Następnie płynnie przechodzi przez dymione nuty do wyraźnej chmielowej goryczy o trawiastym charakterze. Jak można się było spodziewać, jest ona na poziomie, który można określić jako średni do wysokiego. Całość bardzo dobrze się ze sobą komponuje, tworząc interesującą kompozycję.

AIPA-żytnia-wędzona-Nepomuce

Czy amerykańskie chmiele i wędzonka mogą do siebie pasować?

Mogą. Po naszym pierwszym kontakcie z browarem Nepomucen, jesteśmy pozytywnie zaskoczeni. Powstała piwo o wyraźnym charakterze, które z pewnością nie każdemu zasmakuje. Z drugiej zaś strony, jest to jedno z niewielu polskich piw, jeżeli nie jedyne, któremu udało się połączyć konkretną gorycz amerykańskich chmieli z szynkową wędzonką, w sposób, który nie dość że nie przeszkadza w degustacji, to jeszcze sprawia, iż piwo jest po prostu smaczne. Browar Nepomucen bardzo dobrze poradził sobie z tematem. Nie polecamy komuś kto po prostu nie przepada za goryczą amerykańskich chmieli i drzewiasto-szynkowym aromatem. Polecamy zaś każdemu, kto nie wierzy że żytnie AIPA na wędzonych słodach może być dobre.

 

Piwna metryczka
Alk. 5,6%
Ekstrakt 15o BLG
IBU 52
Słody pale ale, żytni, wędzony, wiedeński, monachijski
Chmiele Zeus, Chinook, Mosaic, Pacific Jade
Styl Żytnie Wędzone American India Pale Ale
Cena 7,10zł
browar-nepomucen.pl
Gdzie wypić? Beerfy.com

Nasza ocena:
piwkopelne2 piwkopelne2piwkopelne2piwkopelne2piwkopolpelne2 piwkopuste2