Grzybobranie – Mushroom Smoked Robust Porter

Po jesiennych zbiorach owoców lasu, część grzybów została zjedzona od razu, część zasuszona lub zamarynowana, a część nauczyła zbierających, że wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz. Jednakże oławski browar Probus, postanowił wykorzystać grzyby w sposób raczej niekonwencjonalny i dodał je do piwa.

Grzybobranie to wędzony porter z dodatkiem leśnych grzybów. Jak chwali się sam browar, jest to pierwsze rzemieślnicze piwo w Polsce, do którego zdecydowano się dodać suszone podgrzybki. Grzybobranie owinięte jest w dużą ciemnozieloną etykietę, ozdobioną szarym nadrukiem, przez co cała grafika jest niezbyt czytelna. Podobnie jak skład piwa oraz fragment Pana Tadeusza, zamieszczony na kontretykiecie.

probus porter z grzybami

Piwo na grzybach

Poczekaliśmy chwilę, aż Grzybobranie nieco nam się ogrzeje, po czym przystąpiliśmy do degustacji. Ma ono czarny kolor i niską pianę, która szybko znika, nie oblepiając szkła. W piwie unosi się sporo różnego rodzaju fusów i jest ono mętne.

piwo grzybobranie

Piwo pachnie przede wszystkim słodką czekoladą. Przebijają się również nieco bardziej gorzkie nuty, takie jak kawa, czy gorzka czekolada. Póki co, grzybów brak.

Grzybobranie jest ciekawym piwem, o smaku bardziej gorzkim, niż wskazywałby na to zapach. Na początku wita nas lekki gorzki smak, przypominający kawę oraz gorzką czekoladę. Po chwili pojawia się wędzony aromat, który bardzo dobrze komponuje się ze smakami, które udało się stworzyć palonym słodom. Na końcu zaś, możemy wyłapać delikatny aromat suszonych grzybów. Jest on nieco kwaskowaty i mdły, jednakże dobrze łączy się z czekoladowym startem i wędzonym posmakiem.

wędzony porter probus

Grzyb z Oławy

Wraz z dalszym ogrzewaniem się, Grzybobranie staje się coraz słodsze. Nie uwydatnia się natomiast grzybowy posmak. Cały czas jest on bardzo słabo wyczuwalny i raczej nie wpływa jakoś znacząco na odbiór piwa. Ponadto jest ono lekko gazowane, przez co w ogólnym odczuciu, piwo jest raczej subtelne w smaku. Grzybobranie jest ciekawym wędzonym porterem, a wpływ podgrzybków jest na tyle marginalny, że piwo będzie raczej kupowane z ciekawości, niż ze względu na oryginalny smak. Nie zmienia to faktu, iż jest to porter, którego warto spróbować.

Piwna metryczka:
Alk. 5,5%
Ekstrakt 14,2 stopni plato
IBU 25
Dodatki leśne grzyby
Cena 8,99 zł

Nasza ocena
piwkopelne2piwkopelne2piwkopelne2piwkopelne2piwkopuste2piwkopuste2

Browar ,