Piwa Grodziskie 2.0 i 3.0. Między bukiem, a dębem

Minęło już parę ładnych miesięcy odkąd na łamach naszej strony pojawiła się recenzja A’la Grodziskie. Przez ten czas, browarnicy z Pinty, zdążyli uwarzyć kolejne grodziskie. A nawet dwie wersje!

Nowe wersje piwa Grodziskie zostały opatrzone dopiskiem 2.0 i 3.0. Obydwa mają nieco inną recepturę niż pierwsza warka. 2.0 jest piwem pszenicznym ze słodem wędzonym dymem z dębu, czyli dokładnie takim, jakiego używano do produkcji oryginalnego piwa typu grodziskie. Zaś do uwarzenia 3.0 użyto zarówno wspomnianego już wędzonego słodu pszenicznego typu „Grodziski”, jak i słodu jęczmiennego wędzonego drewnem buku. Obydwa są chmielone chmielem Lubelski. W niniejszym wpisie porównamy obydwie propozycje Pinty oraz zdecydujemy, która wersja bardziej podchodzi nam do gustu.

 piwa-grodziskie-2.0-3.0-X

Trójkę wybierz Panie

Co prawda popełniamy lekkie faux pas, aczkolwiek nie mamy akurat pod ręką dwóch wysokich szklanek. Dlatego siłą rzeczy, Grodziskie 2.0 wyląduje w pokalu. Kiedy postawi się oba piwa obok siebie, można zauważyć, że wersja 2.0 jest delikatnie ciemniejsza, choć nadal pozostają one bardzo jasne i nieprzejrzyste. Ponadto w obydwu przypadkach praktycznie nie wytworzyła się piana. Jednakże udaje się wychwycić drobne różnice w zapachu.

2.0 ma bardzo przyjemny zapach wędzonki, który wydaje się dość słodki. 3.0 posiada zaś nieco bardziej ogniskowy aromat i brak mu wspomnianej słodkości.

W smaku, dwa Grodzisze są niezwykle delikatne. O ile 2.0 ma delikatną goryczkę, to 3.0 jej praktycznie nie posiada. Dominującym smakiem w obydwu piwach jest ich dymioność, przy bardzo niskim udziale słodów. Nie zmienia to jednak faktu, iż leciutki charakter słodu pszenicznego jest wyczuwalny w obydwu egzemplarzach. Po paru głębszych łykach, stwierdzamy, że w Grodziskim 2.0 chmiele są wyraźniejsze, za to 3.0 jest bardziej słodowe i delikatniejsze. Piwa są niesamowicie pijalne i jesteśmy przekonani, że w upalne dni spełniają swoją rolę orzeźwiającego trunku.

pinta-grodziskie-2.0-3.0

Idę na dwójkę

Wersja 2.0 jest bardziej wyrazistsza, nie oznacza to, że pełno w niej dymu i goryczy. Zachowując delikatność i lekkość jest po prostu w smaku nieco bardziej zdecydowana od Grodziskiego 3.0. Dlatego polecamy je fanom grodziskich, którzy szukają „złotego środka” i kierują się dewizą, ani nie za dużo ani nie za mało. Za to fanom piw naprawdę lekkich i muskających podniebienie swoim smakiem, polecamy wersje 3.0. Jest tak lekkie, że ociera się o granicę wyczuwalności smaku – dobra to była przesada, ale pewne teraz wyobrażacie sobie wersje light standardowego piwa.

           pinta-grodziskie-2.0       piwo-grodziskie-pinta.3.0

Rzut na Grodziskie 2.0…                                                                …oraz na Grodziskie 3.0

Właśnie wracamy pamięcią do pierwotnej wersji A’la Grodziskie, którą zapamiętaliśmy jako wyraźniejsze w smaku od 2.0 czy 3.0. Pamiętamy jak silne wywarła na nas wtedy wrażenie, zapewne dlatego, że było to nasze pierwsze piwo grodziskie. Nie zmienia to jednak faktu, że nowe wersje, już tak dobrze nie zapiszą się nam w pamięci. Nie chodzi o to, że są to piwa słabe. Są one po prostu wyjątkowe i niesamowicie lekkie. Wrócmy teraz do pytania z pierwszego akapitu. Które Grodziskie wybieramy spośród testowanej dziś pary? Wbrew tytułowi artykułu wybieramy dwójkę. Ma ona wyraźniejszy i przyjemniejszy aromat dymu, który dość ciekawie współgra z leciutkim chmieleniem i delikatnością słodu pszenicznego. Trójka nie pozostaje jednak w tyle, będąc piwem nieco bardziej rześkim i orzeźwiającym. Dlatego obydwaj przyjeciele po pracy w skwarze dostaną tą samą ocenę.

Na półkach sklepowych pojawiła się właśnie czwarta wersja piwa grodziskiego, oznaczona Grodziskie 4.0. A porównamy ją przy następnej okazji 🙂

Piwna metryczka

Grodziskie 2.0
Alk. 2,5%
Ekstrakt 7,8%
IBU 21
Cena: ok 6,50 zł
Gdzie wypić? beerfy.com

Grodziskie 3.0
Alk. 2,6%
Ekstrakt 7,8%
IBU 20
Cena: ok 6,50 zł
Gdzie wypić? beerfy.com
Browar Pinta

Nasza Ocena:
piwkopelne2 piwkopelne2piwkopelne2piwkopelne2piwkopuste2piwkopuste2